Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /code/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /code/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Geschiedenis

Print
PDF
There are no translations available.

altWillem Spaargaren

Berghoef Plants is een modern potplantenbedrijf dat voort komt uit een familiebedrijf dat is overgegaan van vader op zoon. Het bedrijf is opgericht in 1913 in Aalsmeer door Willem Spaargaren, met als teelt Aardbeien en Buxus.
In 1948 is Jacob Berghoef erbij gekomen en zijn ze onder de naam van Spaargaren & Berghoef verder gegaan.

Het bedrijf is toen uitgebreid met een oppervlakte van 3500m². Kalanchoe en Cyclamen waren destijds de hoofdteelten.

In 1968 zijn Wim Berghoef en zijn broer Klaas Berghoef bij hun vader in de firma gekomen. In 1991 is Wim alleen verder met zijn vrouw gegaan in Aalsmeer onder de naam Fa W.J. Berghoef & Co.
De hoofdteelten toen waren voornamelijk Begonia Rex en Aphelandra Dania

In 1996 is er in Aalsmeer nog een locatie bij gehuurd van 2500m2 voor de teelt van Begonia Rex.

Eind 2002 komt zoon Jaro in de zaak en gaat de vrouw van Wim eruit. Er wordt een nieuwe locatie in Rijsenhout bij gehuurd van 6000m2 waar Begonia Rex wordt geteeld.

In 2005 wordt er op de Achterweg in de Kwakel een nieuw pand aangekocht en helemaal verbouwd tot een moderne potplantenkwekerij.
De oppervlakte bedraagt dan 18.000 m2. De bedrijven in Aalsmeer en Rijsenhout gaan in dat jaar dicht.
De teelt zal vanaf dat moment alleen nog maar bestaan uit Begonia Rex

Op het bedrijf wordt gebruik gemaakt van een automatisch roltafel systeem. Dit systeem bestaat uit aluminium rolcontainers, waarop de planten worden geteeld.

alt

Deze rolcontainers kunnen automatisch door de kassen heen worden getransporteerd, dankzij een geavanceerd logistiek systeem. De verwerking van de potplanten gebeurt vrijwel automatisch. De roltafels worden als ze leeg zijn gereinigd door middel van een cleaner. Deze cleaner werkt volgens het principe van een autowasstraat. De tafel wordt met water schoongespoten. Het vuil wordt in een bak opgevangen en het vuile water wordt gefilterd, ontsmet en hierna wordt het water hergebruikt.

De kassen zijn ingericht met assimilatiebelichting, verwarming, scherminstallaties en gevelschermen voor het kasklimaat. De scherminstallaties zijn om energie te besparen en om de lichttoelating in de kas te kunnen regelen.
Het water wordt gegeven met het zogenaamde eb/vloed systeem en al het water wordt hergebruikt. Met het eb/vloed systeem wordt er in een korte tijd een grote hoeveelheid water in de tafel gezet dat daarna langzaam wegloopt. De plant heeft via dit systeem dan voldoende tijd om de juiste hoeveelheid water op te nemen. Het regenwater dat wordt opgevangen wordt opgevangen in bassins. Vervolgens gefilterd in een zandsilo waarna het in de zoetwater bron op 10, 20, 30, en 40m diepte onder de grond wordt opgeslagen. Vanuit deze zoetwater bron wordt het automatisch opgepompt en bemest. In de dagvoorraad onder de rolcontainers wordt het water opgeslagen. De bedrijfsruimte is voorzien van robots voor het oppotten, het wijderzetten en het oogsten van de planten. De oogstbare planten worden verwerkt via een automatisch inpaksysteem.

De Begonia`s van Berghoef Plants vinden hun weg door heel Europa, met name Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Alle producten worden via exporteurs over Europa aangeboden en verkocht. Alles wordt rechtstreeks verkocht en wordt niet op de Nederlandse klokken aangeboden.